Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Κυκλοφόρησε το 6ο τεύχος της Κλεψύδρας!


Εκδοτικό Σημείωμα



Η αγάπη για τη λογοτεχνία και για κάθε μορφή δημιουργικής έκφρασης καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά ενισχύεται, εδραιώνεται και συχνά αναζωπυρώνεται, όταν συμβαίνει να διέρχεται περιόδους κρίσης, κυρίως υπό το βάρος των επιθέσεων που δέχεται η κάθε είδους καλλιτεχνική έκφραση. Επιθέσεις που εντάσσονται στη λογική εξυπηρέτησης είτε οικονομικών συμφερόντων είτε και ευρύτερα πολιτικών, που συνήθως υπηρετούν τη λογική της πολιτιστικής αφομοίωσης των ανθρώπων, της απώλειας της ιδιαίτερης κουλτούρας του καθενός, στη βάση της εξυπηρέτησης  της βιομηχανίας του θεάματος.
Στη χώρα μας, τα κρούσματα της επίθεσης στη λογοτεχνική δημιουργία είναι πολλά και έντονα – και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο ζήτημα της ενιαίας τιμής  του βιβλίου ή της διάδοσης του διαδικτύου, αλλά σε μια σειρά από οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που έβλαψαν πρωτογενώς την αγορά του βιβλίου και αναντίλεκτα τη λογοτεχνική δημιουργία κατ’ επέκταση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μέχρι δημιουργοί και αναγνώστες να ξεπεράσουν το αρχικό σοκ και να αντιδράσουν. Και νομίζω ότι έχουμε σημάδια δυναμικής ενεργοποίησης. Θα σταθώ στα λογοτεχνικά περιοδικά, αναφέροντάς τα ως τεκμήριο αξιόπιστης και δημιουργικής αντίδρασης. Κυκλοφορεί ήδη το Φρέαρ, διμηνιαίο έντυπο περιοδικό από πέρυσι, το Κουκούτσι, εξαμηνιαίο περιοδικό που έχει φθάσει ήδη στο 9ο τεύχος, ενώ συνεχίζουν να εκδίδονται πολλά αναγνωρισμένα και καταξιωμένα περιοδικά παρά τις δυσμενές συγκυρίες.
Τελικά είμαστε πολλοί και αντέχουμε…

Έφη Ριζά

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη το Βραβείο Πεζογραφίας της Κλεψύδρας



Δελτίο Τύπου
Με μεγάλη χαρά απονέμουμε το Βραβείο Πεζογραφίας 2013 του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κλεψύδρα στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη για το βιβλίο του «Το ελάχιστο ίχνος» (εκδ. Το Ροδακιό), λαμβάνοντας υπόψη την πρωτότυπη πλοκή, τους αδρούς και απρόβλεπτους χαρακτήρες, τις αφηγηματικές εναλλαγές και την εξαιρετική απεικόνιση του θεατρικού κόσμου.








Η κριτική επιτροπή,

Δημήτρης Στεφανάκης
Εριφύλη Μαρωνίτη
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Γιώργος Συμπάρδης
Περικλής Λιανός
Νίκος Παπαγεωργίου
Έφη Ριζά


Η απονομή του βραβείου έχει προγραμματιστεί  για το Σάββατο 14 Ιουνίου ώρα 9.00 μ.μ.
στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101, Αθήνα, τηλ.: 2103828161)