Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ο κοσμοπολιτισμός στη λογοτεχνία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον ξεκίνησε τις εκδηλώσεις της στο φιλόξενο βιβλιοκαφέ Έναστρον, Σόλωνος 101. Πρώτη εκδήλωση μια βραδιά αφιερωμένη στον Κοσμοπολιτισμό έτσι όπως τον διαχειρίστηκε και μας τον παρουσίασε στο λογοτεχνικό του έργο και συγκεκριμένα στα έργα του Μέρες Αλεξάνδρειας και Φιλμ Νουάρ ο βραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης.
Ο χώρος κυριολεκτικά κατακλύστηκε από αναγνώστες και φίλους που είχαν τη χαρά να απολαύσουν μια ιδιαίτερη βραδιά.
Ο Νίκος Βατόπουλος με το Κάθε Σάββατο κοντά μας
Σημαντική ήταν η παρουσία της ομάδας Κάθε Σάββατο στην Αθήνα που γέμισε το βιβλιοκαφέ Έναστρον  ασφυκτικά και έδωσε μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση. Η χαρά όλων μας στη Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον γι' αυτή την πνευματική συνάντηση με τους φίλους του Κάθε Σάββατο στην Αθήνα ήταν πολύ μεγάλη!!!
Την βραδιά προλόγισε η Έφη Ριζά. Ο Μάνος Κοντολέων με τη γλυκύτητα και την οξυδέρκεια που τον διακρίνει μίλησε για την λογοτεχνική πορεία του Δημήτρη Στεφανάκη όλα αυτά τα χρόνια.
Μάνος Κοντολέων
 Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημήτρης Στεφανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και στο ρόλο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπως επίσης και για τον κοσμοπολιτισμό όπως αυτός πέρασε μέσα στην ελληνική λογοτεχνία. Όπως χαρακτηριστικά είπε:«Και τι σημαίνει εντέλει κοσμοπολιτισμός στη λογοτεχνία... Η Αλεξάνδρεια και το Παρίσι, το Cafe de la Paix και η γοητεία του χτες, η ιστορία της διεθνικής αριστοκρατίας; Όχι βέβαια. Λογοτεχνικός κοσμοπολιτισμός είναι το αντίθετο της εσωστρέφειαειας και του απομονωτισμού. Όπερ σημαίνει, μπορώ να γράφω και για το χωριό μου και να είμαι κοσμοπολίτης αρκεί να κομίζω οικουμενικά μηνύματα στους αναγνώστες μου. Με την αγοραφοβία και τις εθνικές μας εμμονές δεν πάμε πουθενά.Είμαστε πολίτες του κόσμου και πρέπει να το αποδείξουμε διατηρώντας την διαφορετικότητά μας...».
Ο Γιάννης Αντωνιάδης, ιστορικός τέχνης, μίλησε για τη γνωριμία του με τα βιβλία Μέρες Αλεξάνδρειας και Φιλμ Νουάρ του Δημήτρη Στεφανάκη. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μίλησε για τον Βασίλειο Ζαχάρωφ και τα πολλαπλά του πρόσωπα, εντυπωσιάζοντας όλους με τις ιστορικές του γνώσεις. Αποσπάσματα από τα δύο αυτά βιβλία διάβασαν με μοναδικό τρόπο οι ηθοποιοί Γεωργία Ζώη και Περικλής Λιανός. Τέλος η βραδιά έκλεισε με την προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η Τέσυ Μπάιλα.
Από αριστερά: Δημήτρης Στεφανάκης, Γεωργία Ζώη
&
Περικλής Λιανός
Η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον θα συνεχίσει με βραδιές τέχνης αφιερωμένες στους Μοντιλιάνι, τον Γκόγια, τον Κάφκα, τον Ρέμπραντ, τους Έλληνες φωτογράφους κ.ά.








Τέσυ Μπάιλα, Δημήτρης Στεφανάκης
Γεωργία Ζώη
Η κώστια Κοντολέων με την Έφη Ριζά